Vína DAC - snoubení červená vína
Recepty k červeným vínům
1. VEPŘOVÁ JÁTRA NA GRILU
500 g vepřových jater nakrájených na plátky
100 ml červeného vína
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce worchestru
oregáno, bazalka, stroužek česneku
Z oleje,vína, worchestru a rozetřeného česneku smícháme marinádu, do které naložíme plátky jater, které proložíme větvičkami oregána.
Necháme rozležet minimálně 2 hodiny a grilujeme na grilu nebo na grilovací pánvi.
Podáváme s bramborem nebo pečivem a JABLKOVÝM ČATNÍ:
Jablkové čatní
Cibuli a jablka nakráj. na kostičky opečeme na oleji, přilijeme 2 lžíce octa (vinný), 1 lžíci cukru, hrst rozinek, lžička zázvoru a kurkumy, sůl, pepř a dusíme do měkka.
Doporučujeme:
Merlot Loisland Markus Schuller
Zweigelt Fegerl
2. ŠPANĚLSKÉ PICADILLO
Ve velkém kastrolu na oleji opečeme nakrájenou cibuli, papriku (zelenou), přidáme mleté hovězí maso, sůl, pepř, rozetřený česnek, chilli koření, vinný ocet, oregano, skořici a dusíme do zhnědnutí. Pak přidáme kapary, rozinky, steril. rajčata, steril. červené fazole, rajský protlak, uvařenou rýži, promícháme, navrch posypeme strouh. sýrem a dáme zapéct do trouby až sýr zrůžoví.
Doporučujeme speciálně k tomuto receptu:
Roter Veltliner Wimmer
3. KANEC V ŠÍPKOVÉ OMÁČCE
1,5 kg kančí kýty
100g angl. slaniny
2 lžíce cukru
1 láhev suchého červeného vína
3 mrkve, 1 petržel, ½ celeru, 2 cibule
200ml šípkové marmelády
brusinkový kompot
trochu másla, olej, citr. šťáva
tymián, rozmarýn, bobkový list, sůl, pepř
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji zprudka opečeme. Opečené maso přendáme do mísy i s výpekem. Pak v tom samém kastrolu na troše másla opečeme slaninu nakr. na kousky, přidáme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky, bylinky, zasypeme trochou cukru a opékáme do růžova. Pak přidáme opečené maso i s výpekem, šípkovou zavařeninu, zalijeme vínem a vodou (nebo vývarem, pokud máme) a necháme dusit do měkka.
Když je maso měkké, vyndáme ho pryč z kastrolu, bobkový list vyhodíme a zbylou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Do omáčky vrátíme maso, podle chuti ještě přidáme citron, červ. víno, šípkový džem, sůl, možno i brusinkový kompot, nebo ten můžeme servírovat zvlášť. Pro zjemnění přidáme lžíci studeného másla. Podáváme s knedlíky nebo noky.
Na vaření doporučujeme použít stejné víno jaké budete servírovat k hotovému pokrmu, nebo alespoň jiné kvalitní víno. Pamatujte, že nekvalitní víno dokáže i sebelepší pokrm dokonale zkazit.
Doporučujeme:
Merlot Saubrunn Gmeinböck
Cuveé Cabernet-Merlot Hans Moser
4. JEHNĚČÍ MASALA S ARABSKÝM CHLEBEM
Kousky jehněčího marinujeme v jogurtu, pak opečeme zprudka na oleji, maso vyjmeme, do výpeku dáme najemno nakrájenou cibuli + česnek + zázvor (ne moc), opečeme, přidáme sterilovaná rajčata, kokosové mléko, sůl, cukr, koření garam masala, chilli, koriandr. Pak vrátíme maso a ½ hod. dusíme.
Podáváme s arabským chlebem, popř. rýží, kuskusem...
Doporučujeme:
Zweigelt Markus Schuller
Zweigelt Fegerl